Voorwoord

Vertrouwen in de toekomst

De nieuwe regering sprak haar vertrouwen in de toekomst uit en nam in haar regeerakkoord “Vertrouwen in de toekomst” op, dat er meer gebouwd moet worden, een enorme versnelling aan de verduurzaming wordt gegeven en dat onder blijvende aandacht voor betaalbaarheid en schuldenproblematiek. Als ik naar die opgave kijk en naar de staat waarin Lefier zich op dit moment bevindt, kan ik in ons jaarverslag dat vertrouwen alleen maar onderschrijven.

Wij zijn klaar voor ophoging van ons nieuwbouwprogramma en bouwden stevig door in 2017. We zijn door de belangrijkste kinderziekten van de Stroomversnelling heen en durfden daarom de NOM-renovaties op te schalen naar projecten van 200 woningen ineens en staan nu gesteld voor een productie van ruim vierhonderd per jaar de komende jaren. Daarmee liggen we als een van de weinige corporaties in Nederland op het schema van het regeerakkoord door per jaar 200 woningen van het gas af te halen. Dat is meer dan ons aandeel in de ambitie van het regeerakkoord. Verder werkten we gestaag door aan het in orde houden van onze woningen door onderhoud aan casco’s en interieurs. We zijn klantgerichter gaan werken -je kunt nu 24 uur per dag reparatieafspraken maken- en we zijn begonnen met het versnellen van de vernieuwing van keukens, badkamers en toiletten. Wij konden opnieuw een huurverhoging overslaan, waardoor de betaalbaarheid gezien de inflatie is toegenomen. Ook slaagden we er goed in om zowel het aantal mensen met huurschulden te verminderen als hun gemiddelde huurschulden te verlagen.

Dit alles is vooral mogelijk, omdat onze organisatie er goed voor staat. De omvang van onze personeelsformatie is weer kleiner, het ziekteverzuim is gedaald en we werken aan de geschiktheid van onze medewerkers door hen klaar te stomen voor de veranderingen in de toekomst. Lefier is financieel gezond, we voldoen ruimschoots aan alle ratio’s en we losten zelfs af dit jaar.

Kortom er is van alles te doen: Groningen helpen groeien, Midden-Groningen aardbevingsbestendig maken, Stadskanaal vitaal houden ondanks krimp, onze renovaties en nieuwbouw in Borger-Odoorn afronden en Emmen verduurzamen. Maar dat gaat ons lukken. In een hoger tempo nog dan in 2017 en met het vizier op de toekomst van de mensen in Groningen en Drenthe.

Lex de Boer
bestuurder